БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв.

Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

25.11.2019 12:24:36

Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Страда и способността на мозъка да се обработва информация, както показва проучване на Science Daily. Колкото повече време прекарва малкият човек с компютър или смартфон, толкова по-лоши са и резултатите му в това отношение.

Опростената комуникация с текстови съобщения повлиява лошо когнитивните способности, потвърждават и психолози. По този начин съвременният човек и най-вече децата четат само разпокъсани части от текст, но все по-рядко цялостно и задълбочено.

Обратно, прочитането на един абстрактен текст и усилието ни смисълът му да бъде разгадан оказва положително влияние на мисленето, а с това и на начина, по който се изразяваме.

Взирането в екрана ограничава фантазията на децата

Специално при децата, които имат неограничен достъп до електронни устройства от най-ранна възраст, се забелязва „по-ниска структурна цялост в областта на мозъка“ по думите на д-р Хътън, който ръководи Център за изследване на четенето и грамотността в Синсинати.

За да можем да анализираме и синтезираме добре прочетеното, е нужно двете хемисфери на мозъка да работят в синхрон. Само така един текст придобива смисъл, който можем да обработим и анализираме. А за да се подобрява тази наша способност е нужно просто едно – да четем.

Засега обаче учените нямат отговор на въпроса как може да се повлия невроразвитието на мозъка, а също така липсва и дефиниция за това каква част от времето си малки и големи могат да прекарват безопасно пред екрана на електронните си устройства.

Все по-популярни стават и кампаниите, които противопоставят книгите на компютри или телефони. Мотото на една от най-популярните гласи: „Просто отвори и чети! Парола не ти трябва!

Източник: Лира.бг по материали от Science Daily и интернет

Снимка: Photo by Ben White on Unsplash

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Новини

Новини

Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

Страда и способността на мозъка да се обработва информация, както показва проучване на Science Daily. Колкото повече време прекарва малкият човек с компютъ Страда и способността на мозъка да се обработва информация, както показва проучване на Science Daily. Колкото повече време прекарва малкият човек с компютъ 2019-11-25T12:24:37+02:00 Просто отвори и чети! Мозъкът на децата страда, когато липсва книгата

<p><span style="font-size: 12pt;"><span lang="bg-BG"><strong>Страда и способността на мозъка да се обработва информация</strong>, както показва проучване на&nbsp;</span><span lang="bg-BG"><em>Science Daily</em>. Колкото повече време прекарва малкият човек с компютър или смартфон, толкова по-лоши са и резултатите му в това отношение.</span></span></p> <p><span lang="bg-BG" style="font-size: 12pt;">Опростената комуникация с текстови съобщения повлиява лошо когнитивните способности, потвърждават и психолози. По този начин&nbsp;<strong>съвременният човек и най-вече децата четат само разпокъсани части от текст</strong>, но все по-рядко цялостно и задълбочено.</span></p> <p><span lang="bg-BG" style="font-size: 12pt;">Обратно,&nbsp;<strong>прочитането на един абстрактен текст и усилието ни смисълът му да бъде разгадан оказва положително влияние на мисленето</strong>, а с това и на начина, по който се изразяваме.</span></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><em><strong>Взирането в екрана ограничава фантазията на децата</strong></em></span></p> <p><span lang="bg-BG" style="font-size: 12pt;">Специално&nbsp;<strong>при децата, които имат неограничен достъп до електронни устройства от най-ранна възраст, се забелязва &bdquo;<em>по-ниска структурна цялост в областта на мозъка&ldquo;</em></strong>&nbsp;по думите на д-р Хътън, който ръководи Център за изследване на четенето и грамотността в Синсинати.</span></p> <p><span lang="bg-BG" style="font-size: 12pt;">За да можем да анализираме и синтезираме добре прочетеното, е нужно двете хемисфери на мозъка да работят в синхрон. Само така един текст придобива смисъл, който можем да обработим и анализираме. А за да се подобрява тази наша способност е нужно просто едно &ndash;&nbsp;<strong>да четем</strong>.</span></p> <p><span lang="bg-BG" style="font-size: 12pt;">Засега обаче учените нямат отговор на въпроса как може да се повлия невроразвитието на мозъка, а също така&nbsp;<strong>липсва и дефиниция за това каква част от времето си малки и големи могат да прекарват безопасно пред екрана на електронните си устройства.</strong></span></p> <p><span lang="bg-BG" style="font-size: 12pt;">Все по-популярни стават и кампаниите, които противопоставят книгите&nbsp;на компютри или телефони. Мотото на една от най-популярните гласи: &bdquo;<em>Просто отвори и чети! Парола не ти трябва!</em>&ldquo;</span></p> <h6><span style="font-size: 12pt;"><strong><em>Източник: <a href="https://lira.bg/" target="_blank" rel="noopener">Лира.бг</a> по материали от&nbsp;Science Daily и интернет</em></strong></span></h6> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong><em>Снимка:&nbsp;Photo by Ben White on Unsplash</em></strong></span></p>

, , , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки